Thursday, August 11, 2011

Antara Bedil dengan Terahim Subuh

Assalamualaikum,

Coretan kali ini sekadar mengulangi bebelan semusim yang lalu.....

Ramadhan tahun ini dikatakan berada dalam musim panas. Memang cuaca agak panas dan memeritkan sedikit, tetapi menjelang senja cuaca boleh berubah secara drastik. Tempat kita berdiri panas berdengkang, tetapi nun hujung sana kelihatan awan hitam yang pekat. Angin yang mulanya skala sepoi-sepoi, menjadi menderu dan sekonyong-konyong terjadi ribut. Hujan berderau seketika dan kemudian keadaan menjadi panas semula. Dalam pada itu kita terus menjalani ibadat puasa. Alhamdulillah, kita sudah melepasi sepertiga dari bulan Ramadhan. Fasa ‘rahmat’ yang sudah meninggalkan kita dengan kelajuannya tersendiri. Tidak perlu dihitung, malam 1, malam 2, malam 3 dan seterusnya, kerana sunatullah ‘Bulan yang meniti manzilahnya sehingga di akhir peredarannya ....’ (maksud sebahagian ayat al-Quran, 23:39). Girang dan gemilangnya wajah Bulan di langit yang semakin membesar kerana akan mengadap ‘akan Allah SWT’ menjelang purnama nanti. Setiap malam dalam perjalanan kita ke surau atau masjid untuk menunaikan solat isyak dan terawih, sudah pasti mata kita tertumpu kepada ‘wajah qamar’ ini yang kelihatan semakin jauh ke arah timur. Di waktu subuh pula, kita terpandang seketika kepada buruj Orion (disebut juga nama timangannya sebagai ‘bintang Kiblat’) yang terdendeng di pertengahan langit timur.

Memang subuh Ramadhan begitu mengasyikkan, begitu hening, sayup-sayup terdengar bacaan al-Quran dari pembesar suara masjid atau surau. Bukan satu masjid, tetapi beberapa masjid dari beberapa penjuru. Menjelang waktu imsak, sebahagian masjid melaungkan seruan ‘imsak! imsak! imsak’. Saya masih teringat skrip seruan ini dari Masjid Intan Zaharah, Dungun ( .... kebetulan isteri pertama orang Dungun....), tok bilal melaungkannya dengan skrip yang lebih syahdu ‘ ... Wahai kaum muslimin muslimat sekalian, sekarang masuklah waktu imsak, maka berhentilah kamu dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa ...’. Di Kuala Terengganu, keheningan subuh ini juga akan digegarkan dengan tembakan ‘bedil’ bagi menandakan tamat waktu bersahur. Agaknya tradisi ini hanya masih bertahan di Kuala Terengganu, sesuai dengan slogannya, ‘negeri cantik, budaya menarik....’. Tembakan ‘bedil’ di Kuala Terengganu tidak lagi menggunakan meriam atau senapang khas, sebaliknya merupakan ledakan bunga api. Pada Ramadhan tahun lepas, Unit Falak UniSZA berpeluang melihat aktiviti meledak bunga api ini. Kerja-kerja ini dikendalikan oleh sebuah syarikat swasta dengan pengawasan pihak polis Terengganu. Kakitangan syarikat ini akan mengambil stok bunga api di Balai Polis Kuala Terengganu (disimpan untuk tujuan keselamatan) kira-kira satu jam sebelum maghrib dan subuh. Sebelah petang sebutir bunga api digunakan, sementara sebelah pagi digunakan dua butir. Penjodoh bilangan yang saya guna untuk bunga api ini ialah 'butir' kerana bentuk bunga api ini macam buah kelapa tua dengan diameter lebih kurang satu kaki. Bunga api ini diletakkan dalam corong khas (macam besi paip besar) yang ditanam separuh dalam tanah. Ledakan dibuat secara kawalan elektrik oleh operator yang berada kira-kira 60 kaki dari corong ledakan ini. Percikan bunga api sebelah pagi lebih menarik berbanding waktu maghrib. Segala-galanya selesai dalam tempoh kurang dua minit, para petugas akan mengemaskan peralatan dan tempat ledakan itu menjadi lengang. Apa pentingnya bedilan ini dalam zaman serba canggih ini? Sebenarnya kaedah bedilan, bunyi siren, pukulan beduk atau pengumuman di radio adalah kaedah amalan petunjuk tanda waktu, bagi menzahirkan maksud al-Quran (2:187-sebahagian), " .... dan makan minumlah hingga terang bagimu benang putih dari benang hitam, iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sampai malam ....". Pemerintah bertanggung jawab menetapkan kaedah bagi menetapkan sempadan ’ benang putih dari benang hitam’ ini, dan hamba rakyat perlu mematuhinya. Kaedah ini juga merupakan syiar terhadap kebesaran tanda waktu tersebut, malahan di bulan yang mulia, Ramadhan Kareem ... Menunjukkan penduduk empunya negeri akan melakukan ibadat puasa Ramadhan, syiar itu juga menunjukkan ada kegirangan yang berterusan. Kaedah ini jauh lebih baik dari pukulan kompang, gendang dan permainan alat muzik yang dilakukan oleh sekumpulan pemuda, konon-kononnya untuk mengejutkan orang bersahur.

Selain bunyi bedil, suasana subuh juga disemarakkan dengan bacaan al-Quran dan terahim subuh. Semasa kecil di kampung halaman di Melaka, bacaan terahim subuh inilah yang menyegarkan kami sekampung dari keadaan ‘musam dan monyok’, dek kerana mengantuk ataupun kekeyangan bersahur, kepada keghairahan mencari-cari dari mana asal suara terahim subuh ini .... oppss dari surau rupa-rupanya. Tarikan utama bacaan ini kerana kemerduan suara pembacanya dengan irama qasidah dan keampuhan makna bacaan terahim subuh itu sendiri. Antara pembaca terahim subuh di kampung saya dahulu ialah Ustaz Mahmud (guru al-Quran saya), Noja Dollah dan Sifudin (semoga Allah rahmati mereka tiga beradik ini), begitu mendayu dan irama yang disesuaikan dengan makna bacaan itu sendiri. Doa dan puji kepada Allah swt yang mendayu-dayu dan merayu-rayu. Tentu bagi seorang muslim yang faham makna bacaan ini akan tersentap hatinya .... Berjalanlah dia berlenggang ke arah suara itu, sambil dia juga mengulangi akan doa dan puji itu dalam hatinya.

Ya Allah Yang Maha Pengasih, rahmatilah kami (diulang 3 kali)
Dan berikan keampunan bagi kami,
Dan maafkan kesalahan kami,
mohon tetapkan ketaatan kepada Mu,
dan tetap bersyukur akan Engkau.
Ya Tuhan yang hidup dan Tuhan yang berdiri dengan sendirinya

Subuh Ramadhan yang hening juga membuatkan rasa rindu dengan kampung halaman, teringat arwah bonda dan nenda-nenda, terkenang ayahanda yang kesepian di sana ...... Inilah roda kehidupan ....... Ya Allah Yang Maha Pengasih, rahmatilah kami, berikan keampunan bagi kami, dan maafkan kesalahan kami ......

1 comment:

  1. ( .... kebetulan isteri pertama orang Dungun....).. yg kedua org mana? hehehehe...

    ReplyDelete