Wednesday, July 21, 2010

SEBELUM MALAM SEFU .....

Assalamualaikum, apabila kuliah bermula maka bertambahlah sibuk, bukan buat-buat sibuk. Tidak banyak subjek yang diajar pada semester ini, tetapi saya biasa menyediakan nota sisipan (power point) dan nota esei yang baharu. Kali ini dengan kemudahan P&P melalui talian (dinamai KELIP di UniSZA), secara beransur-ansur terpaksa juga digunakan. Tetapi saya masih meletakkan nota dalam laman sesawang Unit Falak. Selepas kuliah pada minggu kedua, seorang pelajar meminta saya luangkan masa beberapa minit untuk dia bincangkan artikel saya dalam akhbar mengenai gerhana Bulan separa pada 24 Jun lepas. Dia menunjukkan ayat yang saya tulis ..... dalam beberapa kitab fikah, dinyatakan hukum menjangka waktu berlaku gerhana pada asalnya makruh ..... pengaruh kuat ilmu nujum (saya maksudkan ilmu tanjim) dalam ilmu falak atau banyak aktiviti tahyul yang dilakukan masyarakat ketika dahulu ... Budak bertuah ini berkata, mengapa makruh? Tidak terus haram sahaja ...... Ya! Betullah tu ..... Saya tulis makruh, kerana si ahli falak tidak sedar ada pihak yang kemungkinan salah gunakan hitungannya ..... Dalam nota Uztaz Arwani Sali (guru pertama yang mengajar saya penggunaan rubuk mujayyab pada tahun 1987) yang saya semak, tercatat ... 'sekiranya dikhuatiri akan digunakan untuk aktiviti yang tidak sesuai, maka hukumnya makruh ...' Di sini, ahli falak tidak boleh lepas tangan begitu sahaja, mereka kena hati-hati dengan hasil mereka yang dikhuatiri akan disalah gunakan. Maka di samping memberi maklumat tentang sesuatu fenomena, ahli falak juga hendaklah mendidik masyarakat.

Isu kedua, bolehkah catatan mesyuarat (dinamai minit mesyuarat), menulis sesuatu yang bertentangan dengan peraturan atau undang-undang. Misalnya bagi satu mesyuarat Persatuan Bulan Sabit Merah (misal sahaja), catatan minitnya sebagaimana berikut; ... mesyuarat mengambil keputusan tidak akan memberikan pertolongan kepada mangsa banjir bagi tahun ini .... Aneh bukan? Jika terdesak ayat yang lebih baik ialah (contoh sahaja) .... mesyuarat mengambil keputusan untuk bersama-sama dengan pasukan penyelamat agensi lain dalam menghadapi banjir tahun ini. Walau bagaimanapun kekuatan pasukan yang akan dibentuk bergantung kepada sukarelawan yang ada ..... (contoh sahaja). Saya membaca minit yang bertentangan ini dalam satu mesyuarat yang amat penting bagi satu agensi negeri. Saya mempertimbangkan sama ada untuk senyap atau minta respon hadirin. Tapi jenis suka meriahkan suasana, saya lontarkan pertanyaaan 'apakah wajar catatan minit sebegitu rupa?'. Nampaknya ahli mesyuarat memberikan respon berbelah bahagi, ada yang senyap dan ada yang senyum dan ada yang ketawa kecil, pengerusi bersetuju supaya dipinda catatan dan akhirnya terpulang kepada pencatat atau setiausaha mesyuarat mencatatkannya ' .... lagu manapung ....'. Kita sentiasa belajar memperbaiki perjalanan mesyuarat, catatan mesyuarat dan tindakan susulan selepas mesyuarat. Keberkesanan organisasi kita banyak bergantung kepada tiga perkara ini. Apabila urusan mesyuarat tidak cekap, maka tindakan susulan juga tidak cekap.

Isu ketiga, ketika sebilangan pegawai-pegawai falak berbengkel di Besut kira-kira dua minggu lepas, saya mendapat satu sms bertanyakan, '.... GPS membaca utara apa? ...' Saya tidak melayaninya kerana mereka sedang berbengkel, mesti sibuk dengan bunyi ketuk besi, mesin kimpalan dan mesin potong besi ..... Seminggu kemudian, saya diberitahu isu sebenar dengan niat mereka hendak bertanya ketepatan penggunaan GPS. Saya sebenarnya pengguna pasif GPS. Di UniSZA, kami ada beberapa alat GPS jenis Garmin untuk tentu koordinat, tetapi lebih banyak digunakan dalam aktiviti mencari harta karun oleh pelajar. Dalam keadaan kerja yang statik di balai cerap, GPS kurang penggunaannya. Sudah pasti jawapan spontan saya, GPS pada peringkat awal membaca utara magnetik, sehingga tentu kedudukannya dikaliberasi oleh satelit, barulah GPS ini mungkin boleh menunjuk ke arah utara benar. Logik saya ini berdasarkan penggunaan teleskop, selepas dihidupkan dan kesan lokasi, utara yang dirujukkan ialah utara magnetik, sehingga dikaliberasi melalui penjajaran bintang, maka utara dirujukkan pula kepada utara benar. Keadaan ini betul selagi kita berada di stesen yang sama dan teleskop terus menjejak. Berbalik kepada isu 'utara mana yang tepat antara kompas dengan GPS'? Bergantung sejauh mana kita menjaga kompas tersebut dengan mendapatkan selisih sudut. Nilai ini biasanya diperolehi melalui perbandingan dengan cerapan Matahari. Masuk dalam bangunan, kompas ada masalah lain. Tetapi penjajarannya diperbaiki dengan pelan tapak bangunan atau semakan dengan 'garisan bayang terobos Matahari'. GPS? Saya kurang arif kaliberasi dalam bangunan, kecuali bangunan tersebut dilengkapi dengan 'repeater system', di mana GPS membaca isyarat satelit melalui perantara yang terletak di luar bangunan. Apakah GPS yang digunakan untuk penentuan kiblat dalam bangunan ada kemudahan ini. Jika tidak, mutu utara yang ditunjukkan oleh GPS sama dengan kompas. Jika GPS ini boleh membaca utara benar dalam bangunan, bolehlah digunakan untuk penentuan kiblat dalam bangunan.

Isu keempat mengenai malam nisfu Syaaban atau di Terengganu biasa disebut dengan 'malam sefu'. Mengikut takwim rasmi negeri, malam nisfu Syaaban bagi tahun 1431 ialah Isnin malam selasa. Dari segi ilmu falak, 'malam sefu' ini sebagaimana malam purnama lain. Tetapi dari segi aktiviti masyarakat, malam ini ada keistimewaannya. Dengan menolak ke tepi isu sama ada boleh ke tidak boleh sambutan malam nisfu Syaaban, bidaah ke tidak, kita ambil kebaikan amalan untuk diri kita sendiri. Semasa kecil (sekitar 1970-an) di Kampung Morten, malam nisfu Syaaban meninggalkan seribu ingatan. Bagi ibu bapa, pada petang 'hari nisfu', anak-anak dipersiapkan dengan baju yang lebih baik, katanya pergi ke 'bangsa (mungkin asalnya madrasah iaitu surau)', tukar buku baharu, ambil air Yaasin dan ada kenduri ...... Ingat malam nisfu Syaaban, ingat bacaan surah Yaasin tiga kali yang kena dihabiskan dalam masa kurang 40 minit, memang 'lintang kedak', gelagat orang ramai yang membaca. Tapi saya tahu, datuk saya (yang menjadi imam) tidak membaca tiga kali, dia baca sekali sahaja ..... dia membaca dalam keadaan matanya pejam, sesekali dia jeling kepada cucu-cucunya dengan isyarat (agaknya) jangan 'lintang kedak'. Tetapi malam nisfu Syaaban juga mengingatkan kita Ramadhan yang akan menjelang tiba, bersediakah kita? Kini, di kebanyakan tempat termasuk di kampung saya di Melaka, bacaan Yaasin tiga kali tidak lagi diadakan, sebaliknya dengan sekali bacaan atau dengan program ceramah sahaja. Begitu juga di Terengganu, malam nisfu Syaaban kini dipenuhi dengan aktiviti 'menjelang Ramadhan' .... dipenuhi dengan ceramah atau tazkirah ringkas. Pasar minggu malam nisfu Syaaban akan lebih lengang berbanding dengan malam lain, kuih muih di pasar Batu Enam atau simpang Panji Alam akan habis lebih awal pada malam nisfu Syaaban. Kenapa? Tempahan kuih dihantar terus ke surau atau orang tidak membuatnya kerana '...malam sefu ...'. Disiplinnya, sambutan nisfu Syaaban menandakan kegirangan berterusan menyambut tetamu Ramadhan di ambang pintu, semakin rancak doa yang sama diulang .... Ya Allah berkatilah kami di bulan Syaaban dan pertemukan kami dengan Ramadhan ....

Sekian yang dapat dilacakkan kali ini .....

No comments:

Post a Comment